Terugblik op webinar ‘Responsible computing als de basis voor een sustainability raamwerk’, met IBM

Op 30 juni vond het eerste webinar in de reeks van de NCDD plaats.  IBM trapte de serie af met een webinar over het onderwerp Responsible Computing, met daarin de focus op responsible datacenters, infrastructuur en coding.  Met een opkomst van ruim 30 deelnemers die tot het einde toe geboeid bleven luisteren en een levendige discussie op het eind, mogen we terugkijken op een succesvolle eerste editie, met veel dank aan Ronald Meijer en Jan Schravezande van IBM.  

Tijdens het webinar kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Er was aandacht voor het boek ‘Sustainable IT is geen illusie’ van de hand van Ronald en Jan, met daarin een focus op klantcases over hoe duurzame IT vormgegeven kan worden vanuit een praktische manier. Ook gingen Ronald en Jan in op hoe zij als client architecten klanten helpen met lastige onderwerpen en strategische vraagstukken met een focus op duurzaamheid. Jan en Ronald benadrukten dat het belangrijk is om goed na te denken over waar te beginnen en niet alleen te focussen op het einddoel, maar ook op de weg ernaar toe.  Meer concrete handvatten zijn terug te vinden in het boek.  

“Ons doel is om mensen onbewust bekwaam te maken, dus er voor te zorgen dat duurzaamheid vanzelfsprekend onderdeel van het digitale gedrag is”, aldus Jan. 

Ook werd het door de sprekers ontwikkelde raamwerk besproken wat zich aan de hand van  een zestal domeinen focust op verduurzaming van IT. Tijdens het webinar was er vooral aandacht voor de eerste drie; datacenters, infrastructuur en programmeren. Voor concrete tips om zelf aan de slag te gaan verwijzen Jan en Ronald naar: https://responsiblecomputing.net/  

Tot slot riepen de sprekers alle toehoorders op om  hun verantwoordelijkheid te nemen in het domein waar ze impact op kunnen hebben. Hierbij telt niet alleen het eindresultaat, maar ook de manier waarop. Zo  kan iedereeen op zijn eigen manier een steentje bijdragen aan digitale duurzaamheid! 

Bekijk hier de opname van het webinar.

Bekijk hier de PowerPoint presentatie van het webinar.