Terugblik op webinar ‘RePlanIT: Showcasing Impact Measurement Research’

Op 3 juli vond het webinar ‘RePlanIT: Showcasing Impact Measurement Research’ plaats. Dit engelstalige webinar ging in op hoe het onderzoek en de prototypes die tijdens het project zijn ontwikkeld, al buiten RePlanIT worden gebruikt. 

Het RePlanIT-project is gestart vanuit de constatering dat zakelijke IT-hardware slechts drie tot vier jaar wordt gebruikt. Dit is niet duurzaam, zeker niet in combinatie met de voortgaande digitalisering van bedrijfsprocessen. De druk op het milieu, de CO2-uitstoot (inclusief belichaamde energie) en de leveringsrisico’s voor onze digitale infrastructuur worden steeds groter. De digitale transitie concurreert met de energietransitie om kritische metalen. 

Het is bekend dat we de vraag naar IT-hardware kunnen terugdringen als we de bestaande hardware langer in gebruik kunnen houden. RePlanIT heeft op onderzoek gebaseerde prototypes gemaakt waarmee IT-beslissers dit enorme potentieel kunnen kwantificeren en benutten. 

Tijdens het webinar kwamen de volgende onderdelen aan bod: 

  • Menno van Dijk (AMS Instituut) gaf een introductie over het RePlanIT project. 
  • Anelia Kurteva (TU Delft) sprak over de dynamische productpaspoortontologie en hoe dit mogelijk de basis zou kunnen zijn voor internationale standaarden (NCDD heeft al een werkgroep gevormd die dit ontwerp wil gebruiken als voorstel voor de EU). 
  • Menno van Leeuwen (mede-oprichter van Zirrow), ging in op zijn voorstel om het potentieel voor energiereductie (en mogelijk ook serverreductie) in datacenters te benutten. 
  • Het webinar werd afgesloten met een vragenronde. 

Bekijk de opname van het webinar op ons YouTube kanaal

Bekijk hier ook de PPT presentatie van het webinar.