NCDD verwelkomt Closing The Loop als nieuwe deelnemer

We mogen alweer een nieuwe deelnemer verwelkomen bij de NCDD: Closing the Loop. Joost de Kluijver (CEO) zal Closing the loop vertegenwoordigen binnen de NCDD.   

Closing the loop is een social enterprise, gericht op circulariteit binnen de tech en telecom sector. “Dit is een mooie industrie om mee te werken omdat producten zoals mobiele devices de wereld innovatie en verbinding bieden”, aldus Joost. Closing the Loop is opgericht om het inkoopproces van mobiele devices (met name telefoons, laptops en tablets) op een pragmatische en aantrekkelijke manier te verduurzamen. Voor één nieuw device wat wordt gekocht zorgen ze dat ergens ter wereld één kapot device wordt ingezameld voor recycling. De dienst wordt ook wel ‘One for One’ genoemd. Vaak vindt deze inzameling plaats in Afrikaanse landen, waar het goed inzamelen van afval en – en vooral ook het verantwoord omzetten van dat afval in grondstoffen – nog een grote verbeterslag kan gebruiken. One for One is inmiddels al toegepast op miljoenen toestellen, door klanten in 12 landen, ook buiten Europa. 

Over de motivatie om aan te sluiten bij de NCDD zegt Joost dat het creeeren van netwerk heel belangrijk is voor Closing the Loop, waarbij de aanpak is om complementair te zijn aan bestaande methoden on afval te reduceren (zoals hergebruik, reparatie, etc). De klanten van Closing the Loop – onder andere Vodafone en Dustin – waarderen hun pragmatische, hands-on benadering. Binnen de coalitie willen ze graag onderzoeken wat er concreet samen gedaan kan worden. Hoewel ze het belang onderkennen van een lange termijn strategie zoals het maken van roadmaps voor system change, heeft de twaalf jaar ervaring in groene IT Closing the Loop geleerd dat zonder directe actie, deze roadmaps te abstract en theoretisch zijn. Gecombineerd zijn deze krachten echter juist zeer effectief, en aantrekkelijk; binnen de coalitie en voor externe stakeholders. Daarnaast levert Closing the Loop graag een bijdrage aan een meer inclusieve benadering van duurzame digitalisering en circulariteit, het is immers een mondiaal thema dat ook de ‘Global South’ aangaat.  

Welkom bij de coalitie Joost van Closing the Loop! Samen zijn we weer een stapje dichter bij een duurzaam digitaal Nederland.