NCDD verwelkomt Waag Futurelab als nieuwe coalitiedeelnemer

Met trots verwelkomen we Waag Futurelab als nieuwe coalitiedeelnemer; dé voorloper in het kritisch nadenken over technologie en de impact ervan op de samenleving. Als Futurelab versterkt Waag de kritische reflectie op technologie en stimuleert maatschappelijke ontwerpvaardigheden om sociale innovatie te bevorderen. Met hun unieke visie en expertise op het gebied van technologie, kunst en duurzaamheid, is hun deelname aan de NCDD een waardevolle aanvulling voor de coalitie.

Waag Futurelab

Waag Futurelab, opgericht door Marleen Stikker en Caroline Nevejan, komt voort uit De Digitale Stad, een pioniersproject dat het internet toegankelijk maakte voor het grote publiek en als eerste sociale mediaplatform kan worden gezien. Vandaag de dag bestaat Waag uit een multidisciplinair team van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dat publieke onderzoeksmethoden toepast op technologie en de samenleving. “Ons doel is om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen mee te ontwerpen aan een duurzame en rechtvaardige toekomst,” aldus Judith Veenkamp, leider van één van de onderzoeksgroepen bij Waag. Judith verkent binnen Waag hoe technologie mensen meer zeggenschap kan geven over hun levens en leefomgeving.

Van Private naar Public Stack

Waag stelt kritische vragen over hoe technologie een positieve impact kan hebben op de maatschappij. Het internet, dat ooit begon als een open platform, is nu grotendeels overgenomen door gesloten en extractieve businessmodellen, de zogenaamde “private stack”. Waag denkt na over alternatieven en pleit voor de “public stack”, een technologie-ecosysteem dat gebouwd is op publieke waarden. “Het is essentieel om technologie te ontwerpen die binnen de grenzen van onze planeet kan opereren,” legt Judith uit. Waag onderzoekt hoe technologie regeneratief kan worden ontworpen, met als doel een internet dat recht doet aan zowel mens als milieu.

Samenwerking met de NCDD

Waag ziet in de NCDD een krachtig netwerk van gelijkgestemde organisaties die vanuit verschillende disciplines bijdragen aan duurzame digitalisering. Judith benadrukt het belang van het interdisciplinaire karakter van de coalitie: “We zijn als maatschappelijke partner altijd op zoek naar mensen en organisaties die zich vanuit dezelfde urgentie zorgen maken over duurzaamheid. Wij hopen het perspectief vanuit de samenleving en publieke waarden in te brengen om mee te denken over oplossingsrichtingen.” Voor Waag is het doel van de deelname aan de coalitie om kennis en ideeën te scherpen, nieuwe allianties te sluiten en gezamenlijk bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame technologie.

Met de toetreding van Waag zet de NCDD weer een stap vooruit in de transitie naar een duurzame digitale toekomst. Samen met partners zoals Waag blijven we bouwen aan technologieën die een positieve, blijvende impact hebben op mens en milieu. Welkom Waag.