Nationale Conferentie Duurzame Digitalisering 2024

Terugblik Nationale Conferentie Duurzame Digitalisering 2024

Op 30 september 2024 vond de eerste Nationale Conferentie Duurzame Digitalisering plaats in de Green Village, Nieuwegein. Deze conferentie werd georganiseerd door de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) in samenwerking met haar coalitiepartners en bood een platform voor inspirerende discussies en waardevolle inzichten over de impact en toepasbaarheid van duurzame digitalisering in Nederland. 

Met ruim 250 deelnemers en een afwisselend programma, was het een geslaagde bijeenkomst.  
Benieuwd naar een impressie van de dag?

Plenaire opening: 

De dag begon met een inspirerende keynote van Lucas Simons over transitiemanagement, systeemveranderen en het opschalen van successen in duurzame digitalisering. Onder andere over het belang van verder kijken dan alleen ‘bewustworden’’: incentives inbouwen en disincentives voor partijen die niet meedoen. Deze oproep werd gevolgd door een panelgesprek onder leiding van Karen van der Zanden (voorzitter NCDD). Sprekers zoals Michel Verhagen (Ministerie EZ), Maaike Maranus – van de Vrande (Conclusion), Bernard van Gastel (Radboud Universiteit), Jeroen van der Tang (NLdigital) en Sander van der Waal (De Waag) bespraken de kracht van samenwerking, regie en innovatie vanuit de perspectieven overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en de maatschappelijke impact. Hannah Boute, programmacoördinator van de NCDD, maakte vervolgens een mooie brug naar de programmalijnen van de NCDD en lichtte toe hoe deze verweven zijn in de Conferentie en de NCDD.  

Breakouts: 

Na de plenaire opening, vonden twaalf verschillende break-out sessies plaats waar bezoekers van de conferentie aan konden deelnemen. Deze sessies behandelden diverse onderwerpen die een actieve rol spelen binnen de NCDD. Denk hierbij aan duurzame IT-vaardigheden in het onderwijs, nieuwe onderzoeksvoorstellen en de opschaling van innovatieve technologieën zoals AI, geïntegreerde fotonica en energie-flexibiliteit van digitale infrastructuur. Sprekers deelden praktijkervaringen over onder andere de impact van het toepassen van sustainable IT, duurzaam datamanagement, groene software, duurzame websites en duurzaam IT-inkopen. Het waren drukbezochte en inspirerende break-out sessies.

De slides van deze sessies zijn op aanvraag beschikbaar. Mail hiervoor naar conferentie@coalitieduurzamedigitalisering.nl

Plenaire afsluiting:

Het afsluitende panelgesprek met Rachel Kuijlenburg (Logius), Eline Aronstein (VodafoneZiggo), Wiebren van der Zee (ABN AMRO) en Rob Kok (KLM) benadrukte het belang van samenwerking en waarom de verschillende partijen binnen de NCDD elkaar helpen in hun reis naar duurzame digitalisering en de impact op het milieu. De gezamenlijke ambitie om koploper te worden in duurzame digitalisering werd krachtig onderstreept. Bert Voorbraak (directeur Logius) sloot de conferentie af met een keynote waarin “Denk groot, doe klein, en begin ergens,” de boodschap was. 

Aansluitend was er tijd om te netwerken tijdens een borrel met hapje en livemuziek.

Doe mee met de Coalitie Duurzame Digitalisering! 

De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering nodigt overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke vertegenwoordigers uit om deel te nemen aan dit platform waar duurzaam digitaal Nederland elkaar weet te vinden. “Door samen te werken kunnen we de uitdagingen van duurzame digitalisering aanpakken en een positieve milieu-impact creëren. Of je nu uit de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs of de maatschappij komt, jouw bijdrage is essentieel.”, aldus Hannah Boute. 

Voor meer informatie over de conferentie, de coalitie en de aftermovie, bezoek de website van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering of meld u aan voor de nieuwsbrief.