SIIA Radar

Navigeren naar een duurzame toekomst!

NCDD X SIIA

Het SIIA is een doorlopend proces, ontwikkeld door een werkgroep van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering en geëvalueerd door een brede groep meelezers.  Naar verwachting wordt het SIIA in Q1 opgeleverd. De huidige versie wordt ook gezien als een uitnodiging en start voor een vervolgproces. Samen met alle deelnemers in de coalitie, willen we versie 2.0 van het SIIA ontwikkelen.  

Wil jij meedenken met de ontwikkeling van het SIIA?

De SIIA Radar is ontwikkeld met als doel het overzichtelijk maken van de analyses van het SIIA. Er worden vier soorten activiteiten onderscheiden: gericht op het verduurzamen van de organisatie (waaronder wellicht het businessmodel), van de IT zelf, het verduurzamen van de processen met hulp van de IT en verduurzamen op de werkplek: helpen medewerkers duurzame keuzes te maken bij het uitvoeren van hun werk. Het SIIA is een interactieve tool met visueel overzicht van activiteiten in een specifieke status: 

  • Ongoing (plaatsvinden)
  • Doing (uitgeprobeerd)
  • Planning (onderzocht)
  • Undoing (gestopt)

Doel SIIA Radar

De software is te vinden op de NCDD GitHub. Het doel van de radar is om richting te geven aan de verduurzamingsactiviteiten en verschillende teams, verantwoordelijken en medewerkers daar hun bijdrage aan te leveren. Het is vooral zaak om de werkvoorraad in ‘Doing’ te managen: want daar gaat veel extra capaciteit in zitten. De Ongoing activiteiten zijn ‘business as usual’ geworden.

De Radar is open source, bouwt voort op het werk van WiGo4IT, Zalando en Thoughtworks en wordt geplaatst op de NCDD GitHub in Q1. De radar draait lokaal op de eigen laptop. Een werkend voorbeeld is vanaf Q1 op deze pagina te vinden.

Zoals eerder benoemd is de SIIA een doorlopend proces. Op de planning staan de volgende uitbreidingen: 

  1. De wijzigingen in de tekst en structuur van de radar kunnen in een Excel worden aangebracht. In die excel worden ook planning, roadmaps en vorderingen bijgehouden. De Excel is zo opgezet, dat hij ook gebruikt kan worden om hoofdstukken van de Duurzaamheidsrapportages in te vullen, die sommige bedrijven verplicht en vele anderen vrijwillig opstellen.
  2. De onderwerpen en teksten in de radar kunnen gebruikt worden als input voor de verschillende paragrafen en hoofdstukken van een duurzaamheidsrapportage. Dit deel wordt in Q2 opgeleverd. 

Wilt u meepraten, netwerken en kennis opdoen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons door te mailen naar secretaris@coalitieduurzamedigitalisering.nl

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving is een onafhankelijk en neutraal platform waar overheid, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties publiek- privaat samenwerken aan en kennis uitwisselen over een verantwoorde vormgeving van onze digitaliserende samenleving.