Symposium uitnodiging

Symposium: Digitalisering van de energietransitie is geen illusie

Op donderdag 10 april brengt de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD), ondergebracht bij ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, samen met haar coalitiedeelnemers verschillende partijen bijeen om stappen te bespreken voor de energietransitie. Tijdens dit symposium, dat plaatsvindt bij het hoofdkantoor van NCDD-deelnemer IBM in Amsterdam, worden de krachten gebundeld om concrete oplossingen te verkennen. Dagvoorzitter Ynte Kramer (Strategisch adviseur – NCDD-deelnemer Highberg) begeleidt u deze dag door het programma. Het belooft een inspirerende middag te worden met boeiende sprekers van onder andere TNO, Alliander, Conclusion en IBM. 

De energietransitie staat op een cruciaal punt. De uitdagingen zijn bekend en de oplossingen liggen binnen handbereik. Toch blijft de stap van idee naar impact op schaal een drempel. Netcongestie en netbalans vormen een steeds groter probleem, met directe gevolgen voor netbeheerders, het bedrijfsleven en de economie. De vraag is niet langer óf we actie moeten ondernemen, maar hoe we concrete stappen kunnen zetten om het energiesysteem toekomstbestendig te maken.  

Er zijn talloze pilots uitgevoerd, studies afgerond en start-ups opgezet die innovatieve oplossingen ontwikkelen. Toch ontbreekt het aan schaalbare impact. Om echte vooruitgang te boeken, moeten we samenwerken, duidelijke doelen stellen en digitalisering inzetten als versneller. Een van de belangrijkste kansen ligt in het dynamisch inzichtelijk maken en managen van de werkelijke netcapaciteit. Niet alleen op basis van aansluitcontracten, maar op basis van real-time data, zodat de uitgifte en het gebruik van aansluitcapaciteit efficiënter worden gemanaged. Dit stelt het bedrijfsleven in staat om door te groeien en leveranciers om te blijven leveren, wat de economie vooruithelpt. 

 

Wilt u meepraten, netwerken en kennis opdoen?

Programma

12.00 – 12.50 uur | Inloop met lunch

12.50 – 13.00 uur | Opening door Arie van Bellen (NCDD / ECP | Platform voor de InformatieSamenleving) en Johan Heij (Directeur – IBM Nederland)

13.00 – 13.10 uur | Welkom door Ynte Kramer (Strategic Advisor – Highberg)

13.10 – 13.20 uur | Setting the scene door Walter van Duyneveldt (Strategic Business Consultant Digital Transition Energy System – TNO)

13.20 – 13.50 uur | Kansen voor de Energiesector door Inge Sonnenschein (Manager Digital Strategy – Alliander)

13.50 – 14.20 uur | Digitalisering: oplossingen en uitdagingen door Robbrecht van Amerongen (Head of strategy – Conclusion)

14.20 – 14.45 uur | Pauze

14.45 – 15.30 uur | Panelgesprek Generation Z: Verwachtingen, zorgen en hoop

15.30 – 16.00 uur | Impact op schaal door Leo Dijkstra (Industry Leader Energy, Utilities & Environment– IBM)

16.00 – 16.15 uur | Slotwoord & afsluiting

16.15 – 17.30 uur | Netwerkborrel

17.30 uur | Einde symposium

Wat kunt u verwachten?

Tijdens dit symposium verkennen we nieuwe mogelijkheden en concrete oplossingen om de energietransitie te versnellen en de status quo te doorbreken. 

  • Uitdagingen en kansen in netcongestie – Wat betekent dit voor netbeheerders, bedrijven en de economie? Welke kosten brengt het met zich mee? 
  • Digitale oplossingen als versneller – Hoe kunnen AI, real-time metingen en slimme netwerken vraag en aanbod efficiënter op elkaar afstemmen? 
  • Actiegerichte aanpak – Hoe zorgen we ervoor dat bestaande pilots en innovaties daadwerkelijk impact op schaal krijgen? 
  • De stem van de toekomst – Niet alleen een discussie tussen beleidsmakers en specialisten, maar een panelgesprek met jonge mensen. Wat is hun visie op de energiewereld waarin zij straks zullen leven? Wat zijn hun zorgen, verwachtingen en hoop?

 

Samen kijken we verder dan de belemmeringen en zetten we de eerste stappen richting concrete acties. 

Sprekers

Arie van Bellen
(NCDD / ECP | Platform voor de InformatieSamenleving) 

Johan Heij
(Directeur – IBM Nederland)

Ynte Kramer
(Strategic Advisor – Highberg)

Met als motto ‘wie op sterren mikt, zal ze nooit bereiken, maar komt hoger dan wie op appels mikt’, is Ynte Kramer een gedreven, all-round Strategisch Adviseur bij Highberg Digital op het vlak van digitale strategie en duurzaamheid. 

Hij heeft uitgebreide ervaring op het vlak van duurzaamheid, innovatie, strategisch advies en enterprise architectuur. Al 20 jaar zet Ynte deze kennis en ervaring op het snijvlak van business en technologie in om complexe bedrijfsvraagstukken te vertalen naar concrete, pragmatische business cases en projectaanpak. Met zijn sterke analytische vaardigheden en strategisch ‘out-of-the box’-inzicht is hij betrokken bij allerlei digitale transformaties, de opzet van (duurzame) IT-strategieën inclusief de bijbehorende organisatiestructuur, en de vernieuwing van informatiesystemen ter ondersteuning van werkprocessen, zowel in de publieke als for-profit sector.

Getrouwd, met drie kinderen woonachtig in Rijswijk, is Ynte in zijn vrije tijd ook nog actief als professioneel stemacteur en bordspellendemonstrateur.

Walter van Duyneveldt
(Strategic Business Consultant Digital Transition Energy System – TNO)

Walter van Duyneveldt werkt als Orkestrator bij TNO, met als aandachtsgebied het ecosysteem van de digitalisering voor het energiesysteem. Hij richt zich op het samenbrengen van alle systeem partijen en innovatieve initiatieven om tot een meer samenhangend geheel te komen. Momenteel is hij betrokken bij het opstellen van de “Agenda Digitalisering Energiesysteem,” dat samen met het ministerie van Klimaat, Grondstoffen en Groene Energie (KGG) en het ecosysteem wordt vormgegeven. Walter speelt een cruciale rol in het bevorderen van samenwerking en innovatie binnen de sector, met als doel een efficiënter en duurzamer energiesysteem te realiseren.

Inge Sonnenschein
(Manager Digital Strategy Alliander)

Inge Sonnenschein is een ervaren leider op het gebied van digitale transformatie en energietransitie. Als Manager Digital Strategy bij Alliander leidt zij een aantal teams van specialisten en geeft zij richting aan strategische initiatieven. Met haar leiderschap werkt zij aan een duurzame en toekomstbestendige energiemarkt.

Inge heeft een brede achtergrond in projectmanagement, teamcoaching en verandermanagement, opgedaan bij organisaties zoals Rabobank en TenneT. Daarnaast speelt zij een actieve rol in nationale samenwerkingen, waaronder de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD), waar zij bijdraagt aan het verbinden van digitale innovatie en duurzaamheid.

Tijdens het symposium deelt Inge haar visie op de synergie tussen digitalisering en de energietransitie, en hoe deze kansen biedt voor innovatie.

 Robbrecht van Amerongen
(Head of strategy Conclusion)

Robbrecht van Amerongen is Head of IoT bij Conclusion. Hij is een ervaren in digitalisering van complexe processen met meer dan 20 jaar ervaring in het leveren van impactvolle datasystemen.  

Bij Conclusion richt hij zich op industriële IoT, realtime data en energiemanagement.  

Robbrecht gelooft dat duurzaamheid en economisch rendement hand-in-hand moeten gaan. Hij realiseert verbetering van supply chain processen, machineprestaties, asset management, smart city en smart energy grid. De afgelopen jaren werkte hij en zijn team voor Eneco, NS, Feenstra, Ennatuurlijk, ProRail, Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam.  

Met digitalisering draagt hij zijn steentje bij in het verminderen van de ecologische voetafdruk. Naast zijn werk voor Conclusion schrijft hij regelmatig artikelen over 

IoT-architectuur, digitale tweelingen en duurzaamheid. 

In deze sessie zal hij helder en begrijpelijk een kijkje onder de motorkap geven van duurzaamheid en digitalisering. Met name op het gebied van de energietransitie. Wat zijn de meest bruikbare best-practices en de grootste valuilen. Je gaat in ieder geval weg met 5 tips en krijgt de veel ruimte tot het stellen van vragen. 

Leo Dijkstra
(Industry Leader Energy, Utilities & Environment– IBM)

Met de liberalisering van de elektriciteit- en gas sector heeft Leo Dijkstra zich ingezet voor transformatie op dossiers als: de opzet van de flex-markt bij TenneT in 2000, facilitering van de vrije keuze voor energieleverancier vanaf de oprichting van de EDSN systemen in 2001, de introductie van het publiek laden voor elektrische auto’s met de Stichting e-laad in 2009, en de decentralisatie van de flex-markt bij TenneT vanaf 2017.Zijn doel is om samen met klanten en partners nieuwe markten mogelijk te maken die de energietransitie weer een stap verder brengen.Dit sluit aan bij zijn pleidooi van vandaag: hoe komen we vanuit de kennis en ervaring vanuit vele smart grid pilots en ideeën snel tot betekenisvolle impact op thema’s als congestie, betaalbaarheid en duurzaamheid?Waarbij burgers, bedrijven, netbeheerders en overheden de handen ineen slaan onder het motto: let’s create something that changes everything! 

Panelleden

Leander den Boer
(Consultant 
 Publyon
& Jong ECP)

Leander den Boer is Consultant bij Publyon. Publyon is een strategisch adviesbureau en begeleidt koplopers die gaan voor een betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij, met een specifieke focus op de digitale transitie, de klimaattransitie en het in praktijk brengen van deze transities in de regio. Binnen Publyon is Leander betrokken bij trajecten met betrekking tot het versterken van het toekomstig verdienvermogen van de digitale economie en de rol die digitalisering kan spelen om de energietransitie te versnellen. Verder is hij betrokken bij Jong ECP.  

Michelle ten Pas
(
Senior User Experience Consultant – IBM Nederland)

Michelle ten Pas werkt als User Experience Consultant bij IBM en is gespecialiseerd in UX design, strategie en onderzoek. Met haar passie voor duurzaamheid en achtergrond in design en innovatie richt ze zich op het ontwikkelen van innovatieve, holistische oplossingen die aansluiten bij de behoeften van eindgebruikers en klanten. Hierbij past ze digitale technologieën toe om duurzame gedragsverandering te bevorderen. Als onderdeel van het IBM Sustainability Accelerator programma helpt ze non-profit- en publieke organisaties bij het aanpakken van duurzaamheidsuitdagingen door middel van nieuwe technologieën, met het doel om een meetbare positieve impact te hebben op zowel het milieu als de kwetsbare gemeenschappen die door deze uitdagingen worden getroffen. Binnen IBM heeft Michelle een initiatief gestart om IBM Nederland duurzamer te maken en collega’s aan te sporen hieraan bij te dragen. Ze is dan ook gepassioneerd over het idee dat samenwerking en innovatie essentieel zijn om de klimaat- en energietransitie daadwerkelijk te versnellen en te verbeteren. Door haar ervaringen en inzichten te delen, hoopt ze bij te dragen aan de zoektocht naar nieuwe, impactvolle oplossingen die zowel duurzaamheid als de behoeften van de gemeenschap en betrokkene partijen centraal stellen. Buiten haar werk om houdt Michelle zich bezig met verschillende vormen van vrijwilligerswerk en is ze vaak in de natuur te vinden in een roeiboot, op haar fiets of met haar camera.  

Marthijn van den Nieuwenhuizen
(Software Engineer – Conclusion)

Marthijn van den Nieuwenhuizen is Software Engineer bij Conclusion. Hij is afgestudeerd als Informaticus. Zijn belangstelling ligt naast duurzame IT ook bij het behoud van natuurlijke ecosystemen en dierwelzijn. Bij Conclusion werkt hij voor Eneco aan het sturen en monitoren van data, waardoor het opwekken van de groene stroom voor Eneco wordt gerealiseerd. Dit zorgt direct voor een groter aandeel groen stroomverbruik in Nederland. 

Thijs Meeuwisse
(Technical trainee – Alliander)

Thijs Meeuwisse is technisch trainee bij netwerkbedrijf Alliander. Hij is afgestudeerd in filosofie (Nijmegen) en data science (Eindhoven) en heeft onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen mens, technologie en aarde. Zijn interesse gaat uit naar de (on)mogelijkheden van innovatie om de energietransitie in goede banen te leiden. Bij Alliander is Thijs onder andere betrokken bij Green IT, een initiatief om de informatietechnologie binnen de organisatie duurzamer te maken.

Zien wij u daar?

Dagen te gaan

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons door te mailen naar info@coalitieduurzamedigitalisering.nl

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving is een onafhankelijk en neutraal platform waar overheid, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties publiek- privaat samenwerken aan en kennis uitwisselen over een verantwoorde vormgeving van onze digitaliserende samenleving.