NCDD verwelkomt FruitPunch AI als nieuwe deelnemer

We mogen alweer een nieuwe deelnemer verwelkomen bij de NCDD, dit keer een startup: FruitPunch AI. Buster Franken (CEO) zal FruitPunch AI vertegenwoordigen binnen de NCDD, als lid van de strategieraad. 


FruitPunch AI is een wereldwijd netwerk om AI in te zetten for good. Als community en platform verbindt het engineers met impact organisaties, waaronder veel impact startups en een aantal non-profits. Buster beschrijft in één pakkende zin: “We crowdsourcen AI oplossingen voor impact organisaties en gebruiken dit als een platform voor mensen om te leren hoe je AI toepast, door middel van leren door te doen.” Wereldwijd werkt FruitPunch AI samen met partijen zoals Greenpeace, European Space Agency, het WWF en nog vele anderen. 


Een mooi voorbeeld van de inzet van AI voor duurzame digitalisering is het project wat FruitPunch AI runde samen met Coolgradient om de koeling van datacenters te optimaliseren en hiermee het energieverbruik met 40% te reduceren. Hierover licht Buster toe dat dit eerder ook al is gedaan door partijen zoals Google en Alibaba, maar dan closed source. Alles wat ontwikkeld wordt door FruitPunch AI is open source, zo kunnen alle datacenters, in dit geval, hier gebruik van maken.  
Naast de AI for good projecten waar FruitPunch AI zich voor inzet , kijken ze ook kritisch naar de manier waarop de AI die ze gebruiken ontwikkeld wordt. Dit gebeurt altijd op een ethische en duurzame manier,  bijvoorbeeld door zo klein mogelijke modellen te gebruiken.  


Over de motivatie om aan te sluiten bij de NCDD geeft Buster aan binnen de strategieraad graag zijn perspectief als startup, AI-engineer en activist te delen, om zo een directe impact te hebben op te maken beslissingen. Met name overheidsorganisaties hoopt hij te bereiken met zijn boodschap dat het voor een daadwerkelijke transitie naar (digitale) duurzaamheid van belang is om beperkingen, in de vorm van regelgeving en limieten van het toegestane energieverbruik en uitstoot op te leggen, als incentive voor grote verbruikers om daadwerkelijk in te zetten op een duurzame strategie.  

Welkom bij de coalitie Buster, namens FruitPunch AI! Samen zijn we weer een stapje dichter bij een duurzaam digitaal Nederland.