NCDD verwelkomt Universiteit Twente als nieuwe deelnemer

We mogen alweer een nieuwe deelnemer verwelkomen bij de NCDD: Universiteit Twente. Geert Heijenk zal Universiteit Twente vertegenwoordigen binnen de NCDD.      

Geert Heijenk (hoogleraar communicatienetwerken) richt zich samen met zijn vakgroep van ongeveer 35 mensen onder andere op ‘Energy efficient communication networks’. Meer in het algemeen heeft de afdeling Informatica van de Universiteit Twente de afgelopen tijd extra zogenaande sectorgeldenposities gedefinieerd op het gebied van duurzaamheid van software, van het compute continuum, en van communicatienetwerken. Inhoudelijke expertise op dit vlak wordt doorvertaald richting de studenten door deze ook invakken aan te bieden. Aanvullend word er ook gekeken hoe sustainable computing een plek kan krijgen binnen het master programma, om zodoende hier meer bewustzijn over te genereren.  Verder is de Universiteit Twente recent een groot samenwerkingsproject gestart met diverse Nederlandse partners, met Europese samenwerking,en met sponsoring van RVO, waarbij wordt gekeken naar duurzame datacenters. Het thema duurzame digitalisering leeft dus volop.   

Binnen de afdeling Informatica van de Universiteit Twente werken veelal internationale experts op het gebied van duurzaamheid van ICT systemen. Betrokkenheid bij de NCDD biedt de kans om ook aansluiting te vinden bij een Nederlands netwerk. Geert vertegenwoordigt de Universiteit Twente binnen de coalitie.   

Over de motivatie om aan te sluiten bij de NCDD licht Geert verder toe dat onderzoek vaak heel internationaal is, maar wel vereist dat er een lokaal component is. De NCDD biedt een mooie kans om met relevante partijen uit het bedrijfsleven in aanraking te komen. “Voor onderzoek en onderwijs is input van partijen in het veld belangrijk. Dit geeft zicht op waar we mensen voor op kunnen leiden, waar de behoefte ligt van de markt en hoe we ons onderwijs daar goed op af kunnen stemmen. Bovendien kan het voor studenten bijzonder waardevol zijn om met het bedrijfsleven in aanraking te komen, bijvoorbeeld in de vorm van een gastcollege”, aldus Geert.  

Welkom bij de coalitie Geert, namens Universiteit Twente! Samen zijn we weer een stapje dichter bij een duurzaam digitaal Nederland.