UN Digital Economy Report 2024 onderstreept de urgente noodzaak van duurzame en inclusieve digitalisering

Op 11 juli werd het nieuwe UN Digital Economy Report uitgebracht. Het Digital Economy Report 2024 onderstreept de dringende behoefte aan ecologisch duurzame en inclusieve digitaliseringsstrategieën.
Digitale technologie en infrastructuur zijn sterk afhankelijk van grondstoffen. De productie enerzijds en het afdanken anderzijds van steeds meer apparaten, samen met de groeiende behoefte aan water en energie, eisen een steeds grotere tol van de planeet.
Zo zijn de productie en het gebruik van digitale apparaten, datacentra en ICT-netwerken goed voor naar schatting 6% tot 12% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.
Ontwikkelingslanden dragen de zwaarste lasten van de milieukosten van digitalisering, terwijl ze er minder voordelen van oogsten. Ze exporteren grondstoffen met een lage toegevoegde waarde en importeren apparaten met een hoge toegevoegde waarde, samen met toenemend digitaal afval. Geopolitieke spanningen over kritieke mineralen, die in veel van deze landen aanwezig zijn, compliceren de uitdagingen.
Het rapport roept op tot gedurfde actie van beleidsmakers, leiders uit de industrie en consumenten. Het dringt aan op een wereldwijde verschuiving naar een circulaire digitale economie, met de nadruk op circulariteit door ontwerp, via duurzame producten, verantwoorde consumptie, hergebruik en recycling, en duurzame bedrijfsmodellen.

Lees het volledige Digital Economy Report 2024 hier.