Binnen de NCDD verbinden we het digitale duurzame landschap in kennis en best practices op verschillende onderwerpen gelieerd aan 4 programmalijnen: verduurzaming van het digitale systeem door technische innovaties; verduurzamen IT van organisaties en de IT-eindgebruiker, digitalisering inzetten ten behoeve van verduurzaming en de randvoorwaarden waar binnen dit alles gebeurt.
Verschillende werk- en projectgroepen zijn – of gaan – met specifieke vraagstukken binnen deze programmalijnen aan de slag. Een werkgroep onder de NCDD wordt door de NCDD gecoördineerd, met een directe relatie naar coalitiepartners en werklijnen. Een projectgroep is een samenwerking op een programmalijn van de NCDD, met duidelijke raakvlakken.
Hieronder een overzicht. Heb je interesse in participatie? Of heb je een idee voor een te vormen werkgroep? Neem contact met ons op.
+ deelname mogelijk
⊗ aansluiten niet mogelijk
⊗ aansluiten niet mogelijk
+ open voor deelname
Deze werkgroep zoekt uit hoe de inkoop van groene IT versnelt, verduurzaamt en verslimt. En parallel daaraan onderzoekt de werkgroep welke kennis en vaardigheden de duurzame IT-inkoper zou moeten hebben. Enkele knelpunten die worden geïdentificeerd zijn een gebrek aan transparantie over duurzaamheid, een traditionele houding binnen IT-bedrijven en een beperkt aanbod aan groene IT-bedrijven. Ook het versnipperde ecosysteem staat duurzaamheid in de weg. Om deze knelpunten weg te nemen is handelingsperspectief van belang, alsmede inzet en samenwerking vanuit de gehele keten. Bewustwording over de milieu-impact van hardware én software speelt daarin een rol en de kennis over duurzame hardware en software dient ook landing te vinden in het onderwijs zodat professionals kennis over duurzame digitalisering ook daadwerkelijk kunnen toepassen op concrete problemen. Het doen van toegepast onderzoek heeft daarom een hoge urgentie.
Het bevorderen van duurzame IT-inkoop. Op basis van analyse van recente aanbestedingen worden vraaggesprekken gevoerd zodat er een goed beeld ontstaat van de huidige beroepspraktijk van de inkoop van IT. Parallel daaraan wordt het huidige competentieprofiel van de IT-inkoper tegen de loep gehouden en op basis daarvan worden aanbevelingen gedaan om te komen tot een duurzaam compentieprofiel.
+ deelname mogelijk
in wording in relatie tot GreenOps
Milieuduurzaamheid opnemen in IT-architectuurpraktijken, specifiek: Carbon, Hardware en Energy. Wij richten ons op het architectuurdomein binnen de waardeketen, beginnend bij enterprise architectuur tot oplossingsarchitectuur, met de nadruk op: