Een race tegen de klok: halen we onze doelen?

Duurzaamheid van en in de IT is op dit moment een belangrijk thema. Terwijl de tijd doortikt wordt er vooral over gepraat. Hoe komen we van beloftes van bedrijven naar acties. Ook gezien de voorbeeldfunctie van onze Nederlandse Overheid; “net zero in 2030”. (https://www.denkdoeduurzaam.nl/doelen).

Recentelijk heeft een team vanuit NCDD deelnemer IBM een boek geschreven met een veelheid aan uitvoerbare ideeën om duurzaam met IT om te gaan en hoe je dit concreet kunt aanpakken.

Het Responsible.Computing() raamwerk is daarbij buitengewoon behulpzaam gebleken. Juist omdat het niet alleen kijkt naar energie gebruik en CO2 uitstoot maar ook naar de ethische kant van IT systemen. Zeker met de opkomst van Generatieve AI moet je niet alleen je data maar ook je AI governance op orde hebben. Er staan een aantal interessante artikelen op deze site waar je meteen mee aan de slag kunt gaan. Je kunt bijvoorbeeld een self-assessment doen! Het self-assessment bevat meer dan 80 aanbevelingen voor het verbeteren van je IT duurzaamheid. Daarnaast worden er webinars verzorgd die wellicht voor jou interessant zijn. Hierbij komen onderwerpen als ethics, genAI, “dark-data” aan de orde. Omdat het Responsible.Computing() initiatief recent ontstaan is zie je regelmatig nieuwe artikelen, blogs, webinars etc. verschijnen.

Het raamwerk bestaat uit 6 domeinen. De eerste vijf zijn daarbij vooral gericht op “verduurzamen van IT” en het laatste domein, Responsible.Impact, gaat over het “verduurzamen door IT”. Dit laatste domein is eindeloos groot. De schrijvers vertellen over het boek: “Wij zijn IT-ers, vandaar dat wij een boek geschreven hebben dat juist gaat over wat jij en ik kunnen doen binnen de mogelijkheden die er zijn. We vinden het zo belangrijk dat je hiermee aan de slag gaat dat we dit boek voor niets aanbieden op Git. Let wel het boek is gratis maar niet vrijblijvend! Het is ons voornemen om in de komende uitgaven van de NCDD nieuwsbrief af en toe een stukje uit te lichten.”

https://github.com/OrangeSeries/Sustainability