Ga aan de slag met Digital Cleanup Day

Het is bijna Digital Cleanup Day, een mooie kans om eens aan de slag te gaan met het opruimen van je digitale (werk)omgeving.

Wist je dat ten minste twee derde van de data die wordt gecreëerd nooit meer wordt gebruikt, maar wel energie blijft gebruiken zolang deze ergens staat opgeslagen? Concreet is voor de constante productie en consumtie van data wereldwijd drie keer zo veel energie nodig dan alle zonnepanelen ter wereld kunnen produceren.

Hoog tijd dus om eens met de bezem door je digitale (werk)omgeving te gaan. Dit leidt niet alleen tot een besparing op CO2 uitstoot en kosten, maar helpt ook bij het creëeren van meer overzicht en efficiëntie.

Drie tips voor een vliegende start!

1️⃣ Een Lege Inbox: Begin met het opruimen van je inbox. Verwijder oude berichten, meld je af voor nieuwsbrieven die je niet meer leest, en leeg je spamfolder.

2️⃣ Review Je Digitale Bestanden: Ga door je documenten, foto’s en andere digitale bestanden. Verwijder duplicaten, oude versies en alles wat je niet meer nodig hebt. Overweeg om cloudopslag te gebruiken om ruimte vrij te maken op je apparaat. Door de grote schaal is cloudopslag vele malen zuiniger in energieverbuik.

3️⃣ Zet voortaan je camera uit tijdens het videobellen. Als je gedurende een maand bijvoorbeeld 15 uur in video meetings zit en daarbij je camera uitzet bespaard dit een hoeveelheid uitstoot gelijk aan wat nodig is om een smartphone gedurende 3 jaar iedere nacht op te laden!

Lijkt het moeilijk om (binnen je organisatie) tijd vrij te maken om hiermee aan de slag te gaan? Dat een digitale schoonmaak zich snel terug kan verdienen blijkt uit het sprekende voorbeeld van het digital cleanup fest van nieuw coalitielid WiGo4IT: https://coalitieduurzamedigitalisering.nl/nieuws/wigi4it-cleanup-fest/

Een uitgebreid overzicht met concrete tips per sector (ook voor individuen) is terug te vinden op onderstaande pagina: https://www.digitalcleanupday.org/home/resources-and-materials Ook ISIT-BE heeft een overzicht gemaakt met toegankelijke tips: https://isit-be.org/nl/het-digital-cleanup-day-2024

Dus, pak deze week de kans om je eigen digitale schoonmaak in gang te zetten en/of om hier binnen je organisatie mee aan de slag te gaan!