NCDD Verwelkomt WIGO4IT als nieuw lid

We mogen alweer een nieuw lid verwelkomen bij de NCDD en dit keer met een driekoppig team van vertegenwoordigers. Als trekkers op het gebied van duurzaamheid binnen de organisatie zullen Tom (Software ontwikkelaar) Dian (Product owner Cloud) en Teun (Algemeen directeur) Wigo4it gaan vertegenwoordigen binnen de coalitie.

Wigo4it is een coöperatie opgericht door de vier grote steden om samen te werken aan alle software ontwikkeling op het gebied van inkomensvoorziening, zoals bijstandsuitkeringen, energie-toeslag en Oekraïne-leefgeld. Wat de organisatie uniek maakt is dat al het werk wordt gedaan in de publieke cloud, op een zeer veilige manier. De migratie naar de cloud was hèt moment om ook kritisch naar de andere processen te kijken. Zo is de overstap gemaakt van server-client applicaties naar web-based, waardoor ook de citrix omgeving niet meer nodig is. Veel servers zijn ingeruild voor containers of andere cloud-native oplossingen. Mede daardoor is ook het twin data center concept afgeschaft. Dian vult aan: “We werken op DevOps wijze, dit zorgt voor meer verantwoordelijkheid lager in de organisatie. Het grote voordeel is dat veel mensen in de organisatie meedenken, hierdoor is bijvoorbeeld security & compliancy, maar ook de kosten die we maken van ons allemaal.”

Over de motivatie om aan te sluiten bij NCDD zegt Dian het volgende: “Vorig jaar was ik aanwezig bij enkele sessies van de NCDD, daar miste ik een zekere mate van pragmatisme. Ik zou graag voorbeelden willen inbrengen over hoe wij bijvoorbeeld onze cloud-waste beperken zodat anderen daar ook wat aan hebben. Ook lijkt het ons mooi om jong talent aan te trekken uit het netwerk van kennisinstellingen binnen de NCDD. Bovendien hebben we ook ruimte om te experimenteren en veelbelovende concepten te testen, bijvoorbeeld tijdens onze innovatiedagen”. Teun vult aan: “Onze werkwijze wordt gekenmerkt door een grote mate van pragmatisme. We zijn altijd op zoek naar praktische tips en dingen die echt substantieel helpen op het gebied van de ontwikkeling van groene software.”

Kortom, het duurzaamheidsteam van Wigo4it bestaat uit ervaringsdeskundigen op het gebied van verduurzaming van de interne digitale processen en die ervaring delen ze graag binnen de coalitie. Lees voor een concreet inspiratievoorbeeld bijvoorbeeld eens het artikel over hun ‘Digital Cleanup fest’.

Welkom bij de coalitie Dian, Teun en Tom, namens Wigo4it! Samen zijn we weer een stapje dichter bij een duurzaam digitaal Nederland.

Dian van Heijningen
Tom Veltmeijer
Teun van der Vorm