In gesprek met Karen van der Zanden in voorbereiding op het Green IT Congres

Op 14 mei vindt het Green IT Congres van Heliview plaats in de Kas in Woerden. Uiteraard kan NCDD voorzitter Karen van der Zanden daar als spreker niet ontbreken. In voorbereiding op het congres gaan we vast met haar in gesprek over het onderwerp ‘Sustainable IT’. Ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden? Meld je dan nog snel aan voor het congres via deze link, de beschikbaarheid van het aantal gratis tickets is beperkt.

  1. Karen, kan je jezelf even voorstellen 

Na een lange carrière in het bedrijfsleven in verschillende eindverantwoordelijke rollen had ik de mogelijkheid om in 2023 mijn koers een beetje te verleggen en bewust te kiezen waar ik de komende jaren mijn energie voor in wil zetten. Vanuit mijn vorige rol als Directeur van IT Circle Nederland was ik al betrokken bij LEAP (Lower Energy Acceleration Program), de voorganger van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. Ik was dan ook enthousiast toen ik gevraagd werd om voorzitter van deze publiek-private samenwerking te worden.  

  1. Waarom zet jij jezelf zo in voor Sustainable IT? 

Ons hele leven is gedigitaliseerd, we kunnen niet meer zonder alle digitale diensten in ons werkende leven en in ons privéleven. Digitalisering levert ons enorm veel efficiëntie en gemak op, en tegelijkertijd lijkt het alsof de ‘cloud’ niet tastbaar is. We hebben weinig tot geen idee wat al onze digitale activiteiten aan milieu afdruk hebben. En tegelijkertijd is digitalisering en technologie juist ook de, of deel van de oplossing voor veel van onze uitdagingen voor een duurzame planeet. Deze ‘twin transition’ waar beide elementen samenkomen en elkaar versterken om met elkaar de juiste keuzes te maken, dat is wat mij iedere dag drijft. 

  1. Waarom is het zo belangrijk voor organisaties om hier nu al mee aan de slag te gaan? 

Los van het belang van organisaties om een duurzame langetermijnstrategie te ontwikkelen en daar de SDG’s goed in te verankeren, komt er ook veel wet- en regelgeving aan. Veel van deze wetgeving geldt nu voor de grote bedrijven, maar veel kleine organisaties leveren diensten en producten in de gehele keten en moeten ook hun data op dit vlak op orde hebben. Het is voor alle organisaties een enorme klus om een goede nulmeting te maken, de juiste data bij elkaar te vinden, de juiste standaarden te hanteren, rapportagemodellen etc. Hoe eerder je als organisatie hiermee aan de slag gaat, hoe beter het is.  

  1. Op 14 mei ben jij de dagvoorzitter van het allereerste Green IT congres. Wat verwacht jij van de dag? 

We hebben een prachtig en divers programma samengesteld, met juist niet alleen leveranciers en consultants, maar ook professionals die bij IT-eindgebruikers werkzaam zijn. Allemaal koplopers op het vlak van duurzame digitalisering en hiermee de beste inspiratie voor iedereen die ook met dit onderwerp aan de slag is of wil gaan. 

  1. Waarom zou jij IT-professionals aanraden om deel te nemen aan het Green IT Congres?  

Te vaak kom ik professionals tegen in organisaties die het wiel zelf aan het uitvinden zijn. Zonde van de tijd, steek je licht op bij je (con)collega’s, verbind je in het netwerk. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Zeker bij dit soort grote transities is het belangrijk om alle kennis en ervaring die er is met elkaar te delen. We hebben uiteindelijk met elkaar maar 1 planeet om voor te zorgen.