Technologie en Duurzaamheid: Een Symbiotische Samensmelting

De digitale wereld en duurzaamheid: twee krachten die elkaar kunnen versterken of juist tegenwerken. Bij de NCDD geloven we, samen met onze deelnemers, dat ze in harmonie kunnen samenwerken. Hoe? Afgelopen week organiseerden NCDD deelnemer Conlusion samen met de schrijvers van het boek “The Heat Is On: Sustainable IT Is Not an Illusion,” een kennissessie over de rol van de IT architect in sustainability.

De Dualiteit van Technologie en Milieu

Technologie speelt een cruciale rol in de transformatie naar een duurzamere wereld. Denk aan slimme energienetwerken, efficiënte logistieke systemen en geavanceerde data-analyse voor milieuvraagstukken. Maar tegelijkertijd heeft de digitale wereld ook een impact op het milieu. Denk aan de energie die datacenters verbruiken, de productie van elektronische apparaten en de e-waste die ontstaat.

De rol van IT in sustainability

Woensdag 17 april j.l. organiseerde Conclusion een fysieke (en opgenomen) bijeenkomst waarin Jan Schravesande en Ronald Meijer, beiden werkzaam bij IBM en auteurs van het boek “The Heat Is On: Sustainable IT Is Not an Illusion,” hun visie deelden. Ze benadrukten het belang van duurzame IT-architectuur en de rol van de IT-architect bij het creëren ervan.

Wessel Exterkate (Senior Consultant, Conclusion Consulting) en Lucas Jellema (CTO, Conclusion) vulden dit inspirerende verhaal aan door het introduceren van hun gloednieuwe duurzame IT-model: het “TWO Sustainability-model.” Dit model biedt een diagnostisch hulpmiddel en richt zich op de perspectieven Technologie, Manier van werken en Organisatie. Het helpt organisaties om inzicht te krijgen in de duurzaamheid, veerkracht en flexibiliteit van hun IT landschap. Benieuwd? Het is gepubliceerd in het duurzaamheidsverslag ’23 van Conclusion.

De sessie was inspirerend en levendig, met goede vragen en interactie. Neem voor meer inpsirerende sessies eens een kijkje in de agenda van de NCDD of meld je aan voor onze nieuwsbrief.