Terugblik op NWO ICT.Open

Op 10 en 11 april vond het NWO ICT.Open plaats in de jaarbeurs in Utrecht. Jaarlijks komen tijdens dit evenement honderden van de beste tech-talenten van Nederland bijeen voor een tweedaagse conferentie. Karen van der Zanden was dit jaar namens de NCDD aanwezig om onze visie op het belang van Sustainability by Design te delen en op te roepen tot actie om iedereen bij dit onderwerp te betrekken.

Behalve Karen waren er nog meer aansprekende sprekers aanwezig uit het netwerk van de NCDD. Zo waren wij vereerd met de aanwezigheid van Barbara Kathmann, Tweede Kamerlid, lid van de PvdA GroenLinks en voorzitter van de Kamercommissie Digitale Zaken. Tijdens haar keynote speech benadrukte ze dat grote macht een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Elk stukje onderzoek dat wordt uitgevoerd, elke regel code die wordt geschreven, elke app die wordt ontworpen, kan de planeet helpen of schaden. En het gaat niet alleen om het milieu, het gaat ook om mensen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond of omstandigheden, toegang heeft tot de voordelen van technologie die inclusiviteit en gelijkheid bevordert. We zullen elkaar nodig hebben om een toekomst op te bouwen waarin technologie niet slechts een deel van de oplossing is – het is de oplossing. Laten we een toekomst opbouwen waarin duurzaamheid niet slechts een modewoord is, maar een manier van leven.

Hans Stokking, Senior Scientist Digitale Infrastructuur bij TNO gaf enkele belangrijke inzichten in de voetafdruk van technologie, waar de grootste winst/besparing kan worden behaald. Naast duurzame digitalisering levert (Gen)AI een grote bijdrage aan het optimaliseren en besparen van energie, industrie en mobiliteit. Omdat alles tegenwoordig software is, kunnen enkele van de grootste winsten worden behaald bij het recyclen, repareren en verlengen van de levenscyclus van onze hardware. En hoe ons eigen gedrag dit veroorzaakt.

Przemysław Pawełczak, universitair docent aan het Sustainable Systems Lab aan de Technische Universiteit Delft maakte het publiek duidelijk dat we in Nederland de perfecte uitgangspositie hebben om koploper te worden op het gebied van duurzame digitalisering. Onze uitstekende (tech)universiteiten, sterke industriële ecosystemen van wereldklasse en een goede digitale infrastructuur (Internet Exchange of Europe), zullen ons in staat stellen leiders op dit gebied te worden. Samenwerking in publiek-private samenwerkingen zoals de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering zal onze gezamenlijke vooruitgang versnellen.